Dan Iordachescu ~ Unul dintre cel mai valorosi baritoni ai lumii
Cronici
Despre Dan Iordachescu Premii si distinctii nationale si internationale Citate despre Dan Iordachescu Emisiuni Radio,Tv, Discografie Fotografii Contact
 

DAN IORDACHESCU - MARE ARTIST

Cantaret liric, interpret, care cu a sa ARTA SUBLIMA ne face un dar generos de frumusete si adevar, daruinde-se el insusi ca fidel interpret al GENIULUI CREATOR.
Cu nemarginita recunostinta si stima - Elena Raggi - Directoarea de presa si protocol a festivalului de la Lisabona, mare muziciana si comentatoare de evenimente muzicale (Lisabona 13.03.1972)

DAN IORDACHESCU - GRANDE ARTISTA

Cantante interprete che della sua ARTE SUBLIME fa dono generoso in belleza e verita, rendendosi fidele interprete del GENIO CREATOR.
Con infinita gratitudine e stima - Elena Raggi (Lisabona 13.03.1972)

 

 

 

   

DEDICATIE: Genialului dan iordachescu

"Vocea din om si omul din suflet"
Gabriela Melinescu - Poet, scriitor, pictor

 

   

Cel mai mare bariton al lumii

“….Dupa ultimul spectacol cu opera “Traviator”, cand publicul l-a obligat prin ovatii prelungite, minute in sir, sa biseze aria din actul II (fapt rarisim intalnit in operele nord-americane) putem afirma cu siguranta ca Dan Iordachescu, este la ora actuala, cel mai mare baritone al lumii.
LE SOLEIL – VANCOUVER – 2 Iunie 1975 MIRIAM BENNET

 

 

Dedicatia marelui compozitor italian contemporan Ludovico Rocca

“Lui Dan Iordachescu, desavarsit Vladimir Kirlatos in opera mea “Monte Ivnor” (in prima auditie mondiala) la Torino (Italia) in amintirea interpretarii sale magnifice, pentru vocea sa, muzicalitatea, inteligenta si emotia interpretarii
Cu admiratie, Ludovico Rocca
Torino, 31 august 1973”

 

   

Dan Iordachescu in “Bal Mascat”

…In afara de vocea deosebit de valoroasa de bariton, arta lui Dan Iordachescu este determinata de simtirea totala si vibranta a rolului lui Renato si redarea lui extrem de colorata si bogata in nuante si in procedee tehnice rar intalnite!...
…Un temperament aprig, o figura cu adevarat dramatica…
Szenthezyi Istvan – 17 ianuarie 1964 - Revista “Film, Szinhaz, Muzsika”

 

   

Un mare eveniment

Dan Iordachescu este un bariton liric cu o voce timbrata exceptional si cu un volum vocal extraordinar!..Un glas egal in toate registrele si foarte nuantat.
Deosebitul potential vocal, mai ales in registrul inalt dar si in tonurile in mezza-voce, cu care a colorat personajul lui Germont, a creat multe momente sublime de adevarata arta lirica - mai ales in pasajele de cantilena – in cea mai autentica interpretare italiana, facand sala de opera sa vibreze de entuziasm.
Belgrad – Politika Express – 9 decembrie 1963

 

   

“Un bariton roman”

Publicul care a venit sa-l asculte pe Dan Iordachescu a fost extraordinar de atent la lied-urile romanesti, franceze si rusesti captate si a explodat in ovatii de recunostinta.
In primul rand a fost un triumf de adevarata arta in muzica de camera aleasa si cantata in 4 limbi – romana, franceza, rusa si germana, in mod perfect.
Iar Dan Iordachescu a reusit din plin o traire adevarata si sugestiva.
Eberhart Vilgner - Luneburger, Heide – 03.08. 1968 (Teatrul de vara de la Hitzacker – Hamburg)

 

    Un celebru compozitor despre un mare interpret

“…Dupa parerea mea, Dan Iordachescu, in arta lirica si in categoria sa de voce, se impune acum ca fiind cel mai mare cantaret mozartian din lume…”
Luigi Dalla Piccola – Convorbiri Radiofonice  Fonoteca de Aur a Radiodifuziunii Romane Luigi Dalla Piccola

 

   

Un celebru compozitor despre un mare interpret

“ARTA LUI DAN IORDACHESCU ESTE INFINITA”
(Mihail Jorca “Fonoteca de Aur a Radiodifuziunii Romane)

   

Un ilustru interpret despre un ilustru interpret

….”Sa-I multumim lui Dumnezeu ca ni L-a dat pe Dan Iordachescu pe pamantul romanesc”…
GHEORGHE ZAMFIR “Concert omagial – Atheneul Roman”– 18 oct. 2006

 

   

Un ilustru muzicolog si compozitor despre Dan Iordachescu

....Dupa concertul omagial de la Atheneul Roman
Dan Iordachescu “ In anul marilor aniversari” putem afirma ca intr-un anumit fel s-a cantat pana la Dan Iordachescu , altfel se canta acum si se va canta in viitor, dupa plecarea sa.
DORU POPOVICI – Atheneul Roman si Radiodifuziunea Romana – 18 oct. 2006

 

   

Trebuia sa ma casatoresc cu muzica!

“Nu-I bine sa regret ice nu ai reusit sa faci – Dar eu voi regreta mereu ca nu am avut muzica, ca sotie si publicul ca sot. La exclusivitate!
EVENIMENTUL ZILEI, Elena Stanescu - 15 oct. 2006

   

STEPHAN POEN despre Dan Iordachescu

Dan Iordachescu s-a afirmat in cursul carierii sale de polivalenta artistica drept unul dintre cel mai mari interpreti de lied de pretutindeni. In ciclul Schumann, alternanta ritmurilor miscarilor si a diversitatilor tonale, cu pastrarea prospetimii vocale ..... ii asigura maxima cota valorica universala in interpretarea acestui ciclu ....
Dr.Stephan Poen, Doctor în Medicină şi Muzicologie, medic foniatru, liber docent de Estetică Vocală, Roma-Italia - "Dialog spiritual sub semnul comunicarii dintre sunet si cuvant"

 

   

Uluitor a fost “Rigoletto” lui Dan Iordachescu

In Rigoletto, interpretarea lui Dan Iordachescu reprezinta o VICTORIE A ARTEI VOCALE SI A TEHNICII DE CANT nemaiauzite pana acum la noi.
“Panorama- Maracaibo, Venezuela – prof.Franz Wenger- 19 Ianuarie 1979

 

   

O ilustra artista pentru un ilustru artist

Lui Dan Iordachescu, prea drag prieten, coleg si uluitor cantaret, o amintire plina de afectiune de la prietena lui pentru totdeauna.
Elena Suliotis

 

   

Un ilustru compozitor despre un ilustru artist

“Dan Iordachescu este un bariton total, fara egal, unic in epoca sa !...
.”Georges Auric, Fonoteca de Aur Radio – Doru Popovici

 

   

Teatro di Sao Carlos
Mare spectacol cu “OTHELO” de VERDI

…Un Jago de categorie vocala maxima, prin voce avand rarisima putere de a da toate inflexiunile timbrale apartinand acestui rol pe care putini artisti din LUME reusesc sa o faca; Voce fara artificii care a dominat spectacolul…el este Dan Iordachescu.
(Festival LISABONA “DIARIO DE NOTICIAS” 10.03.1972)

 

   

Un “FAUST” romantic dirijat de Eric Leinsdorf la Milano

…o referinta exceptionala pentru surprinzatorul bariton Iordachescu…
Milano- CORRIERE D’INFORMAZIONE 14-15 Februarie 1970 - Ruy Coelho

 

   

“O ALTFEL DE LINISTE”
“DAN IORDACHESCU – ARTISTUL LIRIC, UNIC, IREPETABIL!”

„....eliberata de nevoia de comparatie, stiinta frazarii lui Dan Iordachescu, in noul sau CD  „Schumann – Enescu”, al Casei Electrecord, vine dintr-o rară combinatie, dintr-un talent, un instinct si o inteligenta asemenea unei amprente digitale, unice, irepetabile. Eliberata de tirania adjectivelor, inteligenta muzicala a lui Dan Iordachescu i-a oferit acestuia sansa unei longevitati artistice remarcabile.
Cantul, timbrul vocii, modul surprinzator in care stie sa conduca situatii dificile din punct de vedere tehnic, catre telul estetic propus, sint tot atatea lectii catre cei care vin, fie ei profesionisti sau melomani.
Inteligenta muzicala a lui Dan Iordachescu, aceasta calitate atat de rara la un muzician, se exprima intr-o zona a inefabilului, foarte greu de atins prin cuvinte. Acesta este de fapt mesajul artei lui Dan Iordachescu.”
„Adevarul” nr. 5180/17.03.2007 - Olga Serban Parau

 

   

Discul de aur Maestrului DAN IORDACHESCU

Artistul care a inzestrat clipa de nemurire a frumusetii timpului sau cu un glas luminat de raze de aur si care a daruit trairii plina de  bucurie si suferinta tot ce sufletul sau generos si tandru putea izvodi mai adevarat.

Un bariton al lumii de pretutindeni, pastrat acasa in taina fara sfarsit a discurilor romanesti, ca o bogatie nepieritoare si inconfundabila a vocatiei noastre pentru nemurire
Casa de discuri “Electrocord - Director CORNELIA ANDREESCU” 18 oct. 2006

 
 

O VOCE CUCERESTE AMERICA

" Publicul a fost in intregime electrizat: a aclamat eruptiv, a ovationat indelung... si acesta este poate cel mai tulburator element al evenimentului artistic la care am participat, consemnat de confratii americani ca o stralucita replica la intrebarea de ce opera nu numai ca supravietuieste , dar infloreste :O voce, o singura voce, poate emotiona zeci de mii de oameni. Si nu poate fi nici o indoiala: vocea unui mare cantaret, care este un compatriot al nostru, cucereste America. "
Meridian, Seattle, mai 1973 - Mircea Bogdan.

"Va trebui sa treaca mult timp sau poate ca niciodata Seattle nu va mai vedea o versiune a »Traviatei« lui Verdi ca cea interpretata asta seara de Seattle Opera. Ceea ce i-a conferit grandoarea a fost extraordinara expresie muzicala si dramatica a doi dintre interpretii principali : soprana Beverly Sills si baritonul Dan Iordachescu. Aria lui Dan Iordachescu »Di Provenza« a fost unul dintre cele mai impresionante momente traite vreodata in teatrul de opera."
Seattle Post-Intelligencer, Seattle, 4 mai 1973 - Rolf Stromberg .

 

   

UN CANTARET BINECUVANTAT

"Seara de lieduri a lui Dan Iordachescu - Bucuresti
Nu este vorba numai de o voce de bariton, energica, sclipitoare, din punct de vedere dinamic fara limite, o voce extraordinara de bariton, nu este numai o tehnica vocala exceptionala, care au facut ca seara de lieduri a cantaretului roman Dan Iordachescu sa faca o impresie pana acum nemaiauzita, este mult mai mult, este OMUL, este PERSONALITATEA, care stau in spatele cantului sau. "
Dresden, 10 ianuarie 1964

 

   

NUMELE SAU VA DEVENI POPULAR IN ITALIA

"... Dan Iordachescu, care, de curand a cantat in <<Faust>> de Schumann la Milano cu Orchestra R.A.I., are un repertoriu vastissim, are o interpretare rafinata, s-a simtit imediat in concertul dat la Roma despre care vorbim... are o frazare perfecta, si deasupra tuturor, o voce cu un timbru extraordinar de frumos si o dictiune mereu controlata. Toate aceste calitati il aseaza in buchetul marilor interpreti europeni. Are un nume greu de pronuntat, dar putetm pronostica de acum ca numele sau va deveni foarte popular in Italia."
Roma - Le Arti E Gli Specttacoli, 25 februarie 1970

 

   

INCOMPARABILUL DAN IORDACHESCU

"Asemuit de cronicarii de pretutindeni cu mari personalitati ale cantului - cu Dietrich Fischer Dieskau sau Shaliapin - Dan Iordachescu este dupa parerea noastra o personalitate unica, ce poate fi comparat doar cu el insusi; Prin originalitatea interpretarilor sale , prin cautarea permanenta a adevarului muzicii, prin dorinta de a fi mereu altul dar totdeauna acelasi, in slujba exprimarii muzicii..."
Contemporanul, 26 septembrie 1979 - Vladimir Popescu Deveselu

 

   

MARI VOCI ALE SECOLULUI

"In cadrul emisiunii <<Mari Voci ale Secolului>>, programul postului de radio <<Belgrad 1>> a cuprins o larga prezentare a biografiei baritonului roman si mai multe arii din opere si lieduri interpretate de acesta.."
Scanteia, 21 decembrie 1964

 

   

Eternitatea unei clipe

"...Si atunci, a venit pe scena ca sa-i inmaneze un buchet de flori, neuitata CELLA DELAVRANCEA...In acel moment , Dan Iordachescu a cazut in genunchi si i-a sarutat mainile...Si in acele cateva clipe, cei aflati in Sala Radio au avut in fata ochilor ceea ce pana atunci parea de domeniul abstractiunii: ideea permanentei si continuitatii spiritului romanesc."
Dincolo de timp si de timpuri, iunie 2001 - Prof.univ.Valeriu Rapeanu

 

   

Preambul la "Clubul Inteleptilor"

Domnului Dan Iordachescu in semn de pretuire si admiratie pentru intreaga activitate artistica si culturala, pentru importanta contributie adusa sporirii prestigiului artei romanesti in lume
Primaria Sectorului 2, Bucuresti, 11 iunie 2006 - Primar Nicolai Ontanu

 

   

Pana unde ajunge arta romaneasca

"...Ne-a venit stire deunazi printre multe altele, despre Dan Iordachescu, aparand in Traviata la Budapesta alaturi de Renata ( Scotto).... Scotto - a fost pretuit drept cel mai bun Germont al Traviatei din cati au fost ascultati pe scena operei din capitala ungara in ultimul sfert de veac."
Romania de Azi, decembrie 1970 - George Sbarcea

 

   

DAN IORDACHESCU "UN EXTRAORDINAR MAESTRU"

"Sunt putini cantareti lirici in lume ca baritonul roman Dan Iordachescu care sa aiba astfel de personalitate artistica, in care sa fie atat de strans unite maretia interpretarii scenice de opera si subtilitatea interpretului de concert de lied ..."
Politika nr. 19815 - Belgrad, 3 decembrie1969 - Director Branko Dragutinovici

 

   

UN TRIMF AL SCOLII VOCALE ROMANESTI

"... Punctul vocal culminant al Festivalului de la Sofia a fost concertul lui Dan Iordachescu cantaret-pictor, dispunand de la imensa paleta de nuante foarte fine si de sunete timbrate psihologic ... acest concert a constituit un veritabil triumf al scolii muzical-vocale romanesti"

 

   

UN EXCEPTIONAL BARITON, DAN IORDACHESCU

"In rolul contelui de Luna, din <<Trubadurul>> de Verdi, baritonul roman a fost si un extraordinar actor si printr-o neobisnuita forta a vocii sale incomparabile de bariton, el a fost puternic ovationat dupa aria sa ..."
Stuttgarter Wochenblatt, 29 mai 1970 - Erich Herrmann

 

   

PANA UNDE AJUNGE ARTA ROMANEASCA

"... ne-a venit stire, de curand, despre Dan Iordachescu la Budapestea, aparand alaturi de Renata Scotto. El a fost considerat drept cel mai bun Germont in opera <<Traviata>> din cati au fost ascultati pe scena Operei din Budapesta in ultimul sfert de secol ..."
Romania de azi, decembrie 1970 - George Sbarcea

 

   

UN MAESTRU AL LIEDULUI

"Romanul Dan Iordachescu a cantat in Sala de Marmura, el este prim solist al Operei din Bucuresti si ne-a daruit o seara de lieduri. A fost, putem sa o marturisim imediat, una dintre cele mai frumoase si mai tulburatoare seri de lieduri pe care noi le-am ascultat aici in ultimii ani.
La Dan Iordachescu exista o profunda legatura intre intelect si simtire care foarte rar se intalneste la un cantaret. Si pentru ca aceste doua componente esentiale sunt in mod fericit strans legate, ne motiveaza sa spunem ca acest artist poate fi considerat unul dintre cei mai mari cantareti din lume."
Dresden, 12 octombrie 1963 - Paul Soetens

 

   

DAN IORDACHESCU E UN FENOMEN VOCAL

"Dan Iordachescu - marele bariton al Operei din Bucuresti ... este un fenomen. Vocea sa este imensa, inchisa la culoare, rezonanta, egala in registre, neobosita si capabila de o bogatie de culori vocale si nuantari dinamice."
Los Angeles Times - Music Revue, 28 mai 1974

 

   

DAN IORDACHESCU A IMPRESIONAT

" Dan Iordachescu a impresionat prin exceptionalul sau timbru vocal de bariton, dovedind inalta sa cultura muzicala si intelectuala. Ne vom aminti mereu de bogatia de culori a timbrului sau si a frazelor sale muzicale.. "
Vecernaia Moskva, 22 noiembrie 1963 - I.P. Rojdestvenskaia - artist al poporului

 

   

DAN IORDACHESCU IN "NABUCCO" LA PARIS

Baritonul roman Dan Iordachescu in rolul lui Nabucco a fost aseara triumfator, cel care ne-a daruit singurele momente de adevarata muzica.
L'Aurore, Paris 12 februarie 1972 - Rene Surrin

 

   

BARITONUL BUCURESTEAN A UIMIT

"... Marea sa GENIALITATE ca interpret al liedului (cantului) de ARTA il face pe cantaret sa aleaga cea mai neasteptata expresivitate in simtire si in gandire, prin ele exprimand marea muzica."
Berliner Zeitung, 20 octombrie 1963

 

   

CONCERT EXTRAORDINAR - LOVITURA DE TEATRU

"La Ateneu, bisat de public, Dan Iordachescu s-a intors singur sa multumeasca, s-a aplecat demn de cateva ori, apoi, inspirat de acest entuziasm de moment s-a urcat pe podium si spre stupefactia noastra a ridicat bagheta, a dirijat din memorie si a cantat stralucitor ... cu o voce care , incalzita pana la incandescenta, a sunat profund, amplu, cu nuante delicate, fara impuritati, proaspata, tonica si rasunatoare."
Flacara, 14 mai 1981 - Adrian Dohotaru

 

   

UNICUL DAN IORDACHESCU

"... pe langa celelalte mari calitati artistice, Dan Iordachescu are o dictie perfecta in toate limbile si mai ales in limba germana. DA! ar trebui ca toti cantaretii germani sa-l ia ca exemplu : El este un cantaret de clasa mondiala ! "
B.Z.Am Abend, Berlin, 19 decembrie 1974

 

   

CONCERT EXTRAORDINAR - 75 DE ANI DE VIATA

"Baritonul Dan Iordachescu este un maestru de talie internationala al artei muzicale interpretative"
Romania Libera, 2 iunie 2005 - Adina Stefan

 

   

OMAGIUL LUI DAN IORDACHESCU - ARTISTUL SUBLIM

"... vor trece decenii pana cand pamantul romanesc isi va aduna din nou toate sevele si va incorpora la inaltimi inabordabile, un brad atat de falnic cu esente de o asemenea tarie."
Romania Mare, 17 iunie 2005 - Doru Popovici

 

   

EROUL SERII CU OPERA "OTELLO"

"... astfel el a devenit eroul serii si astfel Dan Iordachescu va trai pentru totdeauna in amintirea noastra pentru fascinanta interpretare a rolului Jago"
Wiesbaden - Wiesbadener Tagblatt, 28 martie 1970 - H. Kellerman

 

   

DAN IORDACHESCU - OMAGIU

"Aflandu-ne in fata unei personalitati evident coplesitoare, cu adevarat ilustra, am putea indrazni sa parafrazam celebrul text Calinescian si sa spunem ca OMUL Dan Iordachescu este de o esenta rara, ARTISTUL un interpret irepetabil, inegalabil, una dintre acele valori exponentiale care infrunta curgerea timpului. La multi ani maestre!" Redactia
Florile Dunarii (Braila) - nr.14 /2005

 

   

DAN IORDACHESCU SI FEODOR SHALIApIN

"Noi am ascultat doar un singur cantaret interpretand atat de fascinant balada "Puricelui" de M. Mussorgsski cum a facut-o Dan Iordachescu si acela a fost marele bas Feodor Shaliapin. "
Caracas Daily News, 23 ianuarie 1979 - Eva DeHerman

 

   

DAN IORDACHESCU UNUL DINTRE CEI MAI ILUSTII CANTARETI

"Arta lui impregnata de psihologism si umanitate este redata cu o mare virtuozitate. Este maniera care il uneste pe Dan Iordachescu de pleiada marilor cantareti din trecut si deasemenea de cei mai ilustrii cantareti ai timpului nostru."
Sofia Otecestven Glas, 12 iunie 1969 - Anghel Hristov

 

   

RECITALUL DAN IORDACHESCU - DAN GRIGORE - REAL ACT DE CULTURA

"Recitalul Dan Iordachescu - Dan Grigore - real act de cultura - remarcam inegalabila frumusete si "stiinta rostirii camerale"a artistului Dan Iordachescu ... cu care s-ar putea mandri orice centru de cultura al lumii. "
Romania Libera Nr. 39, septembrie 1979 - Iosif Sava

 

   

DAN IORDACHESCU - UN MAESTRU IN OPERA "BALCESCU"

" Calitatea de eveniment este insa datorata, in primul rand, creatorului rolului principal, Dan Iordachescu. Autentica demonstratie de maiestrie a coordonarii muzicale si vocale, pentru obtinerea unui maximum de tensiune a expresiei, creatia sa se inscrie printre realizarile antologice ale Operei Romane. "
Informatia Bucurestiului, noiembrie 1974 - Grigore Constantinescu

 

   

DAN IORDACHESCU TE INCANTA SI TOTODATA TE RASCOLESTE

"Prin unele laturi ale sale, spectacolul reuseste sa estompeze tipatoarea falsitate a continutului operei. Ne gandim bunaoara la prezenta lui Dan Iordachescu. Imbinand fericit in interpretarea sa bravura si profunzimea, Iordachescu te incanta si totodata te rascoleste. El depaseste cadrul conventional al rolului si face din Lordul Ashton o aparitie impresionanta prin clocotul navalnic al firii sale patimase. Personajul inconsistent de melodrama este ridicat la inaltimea unui erou de tragedie"
Contemporanul, iunie 1961 - George Balan

 

    DAN IORDACHESCU - UNUL DINTRE CEI MAI MARI BARITONI AI LUMII

"... Dan Iordachescu a excelat in rolul tanarului Conte de Luna... Nu exista nici un dubiu, el este cel mai mare bariton al lumii si in acelasi timp cel mai mare actor de opera... A cantat si a interpretat cu o absoluta convingere folosind vocea sa incredibil de rezonanta in deplin avantaj pentru el in fiecare scena ! "
The Seattle Times, 9 mai 1975 - Seattle
   

GLASUL MLADIOS AL BARITONULUI DEVENEA ABUR PARFUMAT

"Glasul mladios al baritonului devenea, in pianissimo, abur parfumat, parca auzeai in vis tremurul unei unde, silabe rotunde ca margaritarul , evocau uneori spuma valurilor mici. Toata gama emotivitatii lui Schumann, aparea in glasul atat de puternic, tandru si soptitor, modelat in versurile minunate de ale lui Heine."
1 noiembrie 1972 - Cella Delavrancea

 

   

CANTARETI EXTRAORDINARI AU ROMANII !

" Eminentul bariton al Operei din Bucuresti a debutat in Bal Mascat, in rolul lui Renato si a obtinut atat din partea publicului cat si din partea criticii, chiar in raport cu bine cunoscuta clasificare a compatriotilor sai , o incadrare - in raport cu ei - superioara si avantajoasa. "
Budapesta-Film-Szinhaz-Muzsika, 17 ianuarie 1964

 

   

Viorica Ursuleac pentru Dan Iordachescu

"Domnului Dan Iordachescu mare artist si cantaret cu toata admiratia mea si cu mii de multumiri pentru faimosul Jago, care m-a impresionat in mod exceptional !"
Spectacol Otello cu Mario Del MONACO la Wiesbaden - 20 martie 1970 - Viorica Ursuleac pentru Dan Iordachescu

 

   

DINTR-UN SECOL DE VIATA

Concert Dan Iordachescu - Dan Grigore
"... desigur "cifra de aur" a desavarsirii exista in jonctiunea celor 2 elemente alea naturii ca si in imperecherea vocii umane a lui Dan Iordachescu cu cea a pianului (Dan Grigore) asa cum am auzit-o in realizarea muzicala exceptionala in concertul de la Ateneu."
1983 - Cella Delavrancea

 

   

SARBATORITUL OASPETE ROMAN

" Baritonul roman Dan Iordachescu apartine fenomenelor vocale, care, in Europa de Sud sunt foarte rar intalnite.... Stralucirea si deosebita sonoritate a registrului sau mediu la care se adauga o expresiva linie dramatica a cantului care apar pana si in cele mai subtile nuante a unei mezza-voce exceptionale sunt marile calitati ale acestui extraordinar cantaret, care a cantat programul sau in patru limbi diferite. "
Leipzig, 16 octombrie 1963

 

   

DAN IORDACHESCU - PRIMUL CANTARET DE OPERA ROMAN APLAUDAT LA SINGAPORE, IN FILIPINE SI INDONEZIA

"Rar ne-a fost dat sa asistam la o interpretare atat de sensibila si completa a liedurilor lui Schumann.
In aceasta seara Dan Iordachescu a construit muzica sa delicat si poetic daruindu-ne toata gama marilor sale posibilitati artistice si expresive. "
Manilla Bulletin Today, 13 septembrie 1979 - Vilma S.

"Baritonul roman a facut dovada unui talent extraordinar pentru comunicare, el fiind capabil sa umple sala si scena cu personalitatea sa."
Singapore New Nation, 2 decembrie 1979

 

   

DAN IORDACHESCU APARTINE TUTUROR

".. Arta lui Dan Iordachescu ii confera laurii artei mari, care nu are granite... Dan Iordachescu al nostru fiind, apartine tuturor."
Hannoversche Presse, Hannover, 7 martie 1968

 

   

FRANCESCO SICILIANI "AGENDA MUSICALE R.A.I." - ROMA

"La Dan Iordachescu apreciez exceptionalele sale calitati de cantaret si de interpret .."
Francesco Siciliani - Director General - Teatrul "Scala" din Milano - 21 mai 1971

 

   

MARELE PREMIU MOZART, SALZBURG 1956

" Cu Dan Iordachescu muzica lui Mozart nu mai trece prin Salzburg, ci prin Bucuresti. "
Salzburger Nachrichten, Salzburg septembrie 1956

 

   

O STRALUCITA VOCE

"Dan Iordachescu este stapan pe orice poti cere de la o voce de bariton - barbatie si noblete, putere si profunzime, caldura si stralucire metalica; in nici un moment nu a desmintit cantaretul stralucit de opera si totusi s-a dovedit a fi un extraordinar cantaret de lied. "
Die Union, Liepzig, 15 ianuarie 1964

 

   

EXTRAORDINARUL DAN IORDACHESCU

"... el este o ilustrare vocala fascinanta - mai ales in compozitie si in lied - larg cuprinzatoarea putere expresiva a vocii sale, coloritul catifelat si dulce al vocii, bazate pe lirismul lui specific, dau nastere la un moment dat la o forta dramatica subjuganta."
Leipzig,16 ianuarie 1964

 

   

DAN IORDACHESCU - O VOCE DOTATA ATLETIC

"Nu va trece mult timp pana cand baritonul Dan Iordachescu va fi platit cu onorarii mai mari decat Tito Gabbi !.."
Politiken,Copenhaga, 3 septembrie 1959

 

   

PRINTRE CEI MAI BINE PREGATITI CANTARETI

"Bariton de cultura occidentala este printre cei mai bine pregatiti cantareti ai scolilor muzicale din lume; voce incandescenta, cursiva in pasaj si mai ales incisiva in portamentul sunetelor. Dan Iordachescu a intrat buna dreptate in palmaresul teatrului "Scala" din Milano in opera Puritanii."
Corriere del Teatro - Milano, martie 1971 - Walter Ricci

 

   

DAN IORDACHESCU - UN MODEL

"Tinerii nostri cantareti, care-si fac si ei, in directia cantului, educatia lor acum, ar trebui sa traga multe invataminte din stilul si din tehnica sigura, desavarsita a artei belcantoului italian, prezentata de oaspetele nostru Dan Iordachescu."
Magyar Nemzet, Budapesta, 31 ianuarie 1964 - Kovacv Ianos

 

   

DAN IORDACHESCU - MICHELANGELO

Inzestrarea, harul lui Dan Iordachescu reprezinta forma prin care Dumnezeu se exprima prin dansul. Este harpa, pianul pe care Dumnezeu canta. Ecoul RIVERBERO al lui Dumnezeu este esenta de exprimare a cantului incandescent al lui Dan Iordachescu.

"« Ave Maria »" de Schubert a lui Dan Iordachescu in arta interpretarii sale muzicale apodictice, echivaleaza cu « Pieta » a lui Michelangelo in arta sculpturii. "
Roma 1 mai 2005 - Dr.Stephan Poen, Doctor în Medicină şi Muzicologie, medic foniatru, liber docent de Estetică Vocală, Roma-Italia

 

   

O VOCE EXTRAORDINARA DE BARITON

"A fost auzit de Kenneth Wright - Directot B.B.C., care a declarat ca Dan Iordachescu are una dintre cele mai frumoase voci de bariton din lume, o voce de o neobisnuita bogatie timbrala si expresiva."
B.B.C Music News,Londra,1959

 

   

DAN IORDACHESCU ESTE SUFLETUL MUZICII

"Cantul este muzica sufletului ! Maestre Dan Iordachescu, Domnia Voastra cantand, reprezentati sufletul muzicii."
Piersic show - octombrie 2004 D-na. I. Honcescu

 

   

MARELE LIRIC AL MUZICII VOCALE DIN TRAGICUL SECOL XX

"... l-ai recreat pe apolinicul Mozart, cand cu duiosie de trubadur din Proventa, cand cu dramatismul pe care il cere mitul lui Don Juan - mitul strabatut de o sete nestavilita de cunoastere - ... Cu cata intelegere pentru <<Eternul Uman>> ai reliefat estetica marilor italieni - dominata de Rossini, Donizetti si Verdi - sugerandu-ne tablouri paradisiace ..."
Emisiune Radio Cultural - Doru Popovici - 10.01.2003

 

   

O ZI CU MAESTRUL - citeste tot articolul

O zi cu maestrul” poate fi, în viaţa unui om, o piatră existenţială de hotar. După ce afli că „adevărata valoare este întotdeauna asociată cu modestia”, după ce descoperi cum se poate trăi, o viaţă de om, pentru alţii, îţi poţi împărţi existenţa în două: înainte şi după ce l-am întâlnit pe Dan Iordăchescu!
Monitorul de Botosani - septembrie 14,2005 - Carmen Moraru

 


 

"IORDACHESCU VA FI CU SIGURANTA SI IN CURAND UN NUME MONDIAL"

"Svenska Tagblatt" Malmo, Suedia, 11 noiembrie 1959 - Sten Broman
"Politiken" Copenhaga, 14 iunie 1960

 
* Cei care doresc cronicile originale, aparute in presa din intreaga lumii, ne pot contacta.
Web site design - Cosmin Neagu