Dan Iordachescu ~ Unul dintre cel mai valorosi baritoni ai lumii
Despre Dan Iordachescu
Despre Dan Iordachescu Premii si distinctii nationale si internationale Citate despre Dan Iordachescu Emisiuni Radio,Tv, Discografie Fotografii Contact


















Rolul "Chiaburul" din opereta "Cantec de viata noua" (1956)























Donizetti - Lucia di Lammermoor cu Renata Scotto - Viena 1974
  NASCUT la 2 iunie 1930 - Vanju Mare, Romania, avand o descendenta moldoveneasca, creat si procreat in comuna Hlipiceni, jud. Botosani, care se afla intr-un patrulater fabulos: la 28 km de comuna Liveni - locul nasterii lui George Enescu, la 34 km de Ipotesti - locul nasterii lui Mihail Eminescu, la 22 km de Botosani - locul nasterii lui Nicole Iorga si la 9 km de Todireni - locul nasterii lui Ion Luchian.
Mama: SEVASTIA - invatatoare si cantareata de muzica populara traditionala la Iasi.
Tatal: GEORGE - profesor de fizica la Iasi.
Trei fiice: Cristina si Irina, reputate soliste de opera si concert si Raluca Dana, a fost actrita de film, stabilita acum in Los Angeles.

STUDII :
Colegiul National - Iasi;
Facultatea de Teatru - Iasi (1948-49);
Conservatorul de Muzica "Ciprian Porumbescu" - Bucuresti (1952-56); Aici a fost indrumat de o elita a pedagogiei noastre de canto: maestrii Constantin Stroescu, Petre Stefanescu Goanga, regizorii Jean Ranzescu ,Panait V. Cottescu si dirijorul Jean Bobescu.
Studii complementare de canto la Salzburg (Mozarteum 1956), Paris (1958-60), Roma (1960).

DEBUT CONCERTISTIC: Bucuresti, decembrie 1949, Teatrul C.C.S. in rolul "Chiaburul" din opereta "Cantec de viata noua" de Florin Comisel, fiind indrumat vocal si tehnic de marea cantareata de opera Maria Snejina.
Din 1951 devine solist al Ansamblului S.P.C., cantand numai opera in S.P.C..
DEBUT IN OPERA CA PRIM SOLIST: Decembrie 1956, Teatrul de Opera si Balet din Bucuresti. (Mozart - Nunta lui Figaro, Verdi - La Traviata) .

Corist la sectia bass bariton la Ansamblul C.C.C. din strada Lipscani nr. 21; Solist la Teatrul C.C.S. in acelasi loc in rolul “Chiaburul” din Opereta “Cantec de viata noua” a compozitorului Florin Comisel – rol care a fost mereu bisat, bucurandu-se de un imens succes, aceasta incepand cu 21 decembrie 1949; Turnee in toata Romania cu Teatrul si Ansamblul C.C.C.; Turnee in strainatate cu Teatrul si Ansamblul C.C.S. in Rusia ( fosta Uniune Sovietica) la Moscova, Sankt Petersburg, Minsk, Tallin, Riga, etc. in luna martie 1950; Cu aceleasi formatii, turneu la Budapesta, Szeged, Gyor, in vara anului 1950 (august); Alt turneu in martie 1951 in Republica Democrata Germana (Germania de astazi) – la Berlin, Dresden, Leipzig, etc.

In septembrie 1952, intrarea la Conservatorul de Muzica “Ciprian Porumbescu” din Bucuresti la clasa de canto a ilustrului profesor Constantin Stroescu.

Fiind in anul al III-lea al Conservatorului a castigat Marele Premiu la Concursul International de canto de la Varsovia – premiu castigat ex-aequo cu marele bas bulgar Nicolai Ghiaurov.

In anul al IV-lea al Conservatorului, in vara si toamna, a castigat 3 premii extrem de importante – premii internationale:

  1. Marele Premiu Mozart, la Salzburg, la aniversarea a 200 de ani de la nasterea a W. A. Mozart (1756 - 1956)
  2. Castigarea Premiului aniversar Robert Schumann (1856 – moartea sa – 1956) la Berlin si Zwickau (unde s-a nascut R. Schumann)
  3. Marele Premiu de Canto de la Geneva – septembrie – octombrie 1956, concurs in care s-au comemorat 75 de ani de la moartea lui Modest Mussorgsky, ocazie cu care lui Dan Iordachescu i s-a decorat o diploma de merit pentru “Balada Puricelui”

Dupa aceste 3 mari premii, el a fost absolvit oficial de anul al V-lea de Conservator si la propunerea marelui regizor de opera Panait Victor Cotescu, a fost numit oficial prim solist al Operei Romane din Bucuresti, unde a debutat imediat in opera “Nunta lui Figaro” in rolul lui Figaro de W. A. Mozart si apoi in rolul lui Germont din “Traviata” de G. Verdi, ambele in anul 1956.

Debutul in genul si arta LIED-ului, a avut loc la Filarmonica “George Enescu” in Sala Ateneului, unde Dan Iordachescu a cantat lied romanesc, german, francez si rus alaturi de ilustrul sau profesor Constantin Stroescu si faimoasa soprana lirica de la Opera Romana, Iolanda Marculescu, loc la data de 31 mai 1954, unde el a fost obligat de public sa biseze de 3 ori.

In intreaga sa cariera nationala si internationala , care a implinit longevitatea a 56 de ani de activitate neintrerupta, fiind cel mai longeviv bariton roman, a intreprins 262 de turnee internationale in 61 de tari (Romania, Polonia, Bulgaria, Ungaria, Grecia, Turcia, Rusia, Finlanda, Iugoslavia, Bosnia, Croatia, Slovenia, Cehia, Slovacia, Austria, Italia, Elvetia, Germania, Suedia, Norvegia, Danemarca, Olanda, Belgia, Franta, Principatul Monaco, Spania, Portugalia, Anglia, Irlanda, Uncraina, Estonia, Lituania, Letonia, Gruzia, Armenia, Uzbekistan, Moldova, SUA, Canada, Mexic, Guatemala, Panama, Venezuela, Brazilia, Peru, Columbia, Argentina, Liban, Israel, Iran, Singapore, Thailanda, Malaesia, Indonesia, China, Japonia, Hong-Kong, Filipine, Egipt, Algeria, Maroc), in 61 de capitale, peste 80 de metropole si peste 300 de orase ale lumii.

Din 1979 are activitati pedagogice de canto, clase de masterat in SUA, Marea Britanie, Franta, Filipine, Grecia, Turcia ( a locuit 6 ani si jumatate la Istanbul), Romania.
Profesor universitar la Academia de Muzica Bucuresti.

Peste 45 roluri importante de opera (in special Mozart, Verdi, Bizet) in mai mult de 1080 spectacole de opera de la preclasici (Monte Verdi) pana la contemporani (Vitto Frazzi, Nino Rota) si peste 1500 lieduri interpretate in aproape 1600 concerte, in toata lumea. A cantat pe cele mai prestigioase scene (Teatro alla Scala - Milano, Viena Staats Oper, Opera de Paris, Seattle, Hamburg, Munchen, Berlin, Sankt-Petersburg, Los Angeles, San Francisco, New York, Dallas, Bolshoi Teatr - Moscova etc.), avand ca parteneri pe Mario del Monaco, Placido Domingo, Mirella Freni, Renata Scotto, Virginia Zeani, Monserrat Caballe, Luciano Pavarotti, J. MacCracken, Franci Corelli, N. Rossi-Lemeni, G. DiStefano si altii sub bagheta lui Riccardo Muti, Lorin Maazel, Georges Pretre, Zubin Mehta, M. Rostropovitch, Tullio Serafin, Sir Colin Davis etc..

Participari la 31 de Festivaluri europene, americane si sud-est asiatice - Presedinte de onoare al Festivalului DONIZETTI “de la Zvolen - Bratislava 1993- 1999. Presedinte al Concursului International: Maria Callas - Salonic – Martie1978

Concursuri internationale - membru in jurii - la:VICHY – Franta –August 1979;LANSING UNIVERSITY – Aprilie-Mai  1978 – Michigan, U.S.A;ANN ARBOR UNIVERSITY – Iunie 1979 – Michigan 1979;CARDIFF – WELLS – Anglia – Iulie 1983; De 15 ori membru al Concursurilor, Festivalurilor si MASTER-CLASSESS din SALONIC si VERIA – Grecia – din 1989 pana in 2005 (De trei ori Presedinte).;FESTIVAL si CURSURI – MIRAMAS – Marseille, Franta 1996

PUBLICATII AUTOBIOGRAFICE : "Un drumet al cantului", Editura Eminescu, Bucuresti 1990.

In anul 2014 urmeaza o reeditare mult completata a publicatiei de mai sus, sub denumirea "Dan Iordachescu - despre un drumet al cantului"

In 2005 la 75 de ani este in continuare invitat pentru concerte si spectacole de opera in Romania si strainatate (Grecia, Spania).

 

Dan Iordachescu impreuna cu maestrul sau Constantin Stroescu



















Dan Iordachescu in "Puritanii" la Scalla di Milano
Web site design - Cosmin Neagu